Zakaj posvojiti odraslo mačko ali seniorja

Pri ljudeh so odrasle živali in seniorji nepriljubljeni, zato povprečno na nov dom čakajo veliko dlje časa od mlajših, nekatere pa ga  sploh ne dočakajo, saj so v mnogih zavetiščih evtanazirane po 30 dneh. Z njimi ni seveda prav nič narobe, ravno nasprotno. Zakaj je morda celo bolje posvojiti odraslo žival ali seniorja?

Odrasla mačka ima že izoblikovan karakter, zato lahko zlahka predvidimo kako se bo vedla v specifičnih situacijah, kar pomeni, da boste lažje ocenili, ali je primerna za vašo družino. Pomembno je, da se z osebo, ki vam mačko oddaja in jo najbolje pozna, temeljito pogovorite.

Razigrani in živahni mladiči pogosto ne znajo nadzorovati svojih krempeljcev in zobkov, kar zna predstavljati problem za družine z otroki, saj jih med igro lahko nenamerno poškodujejo.

Starejše mačke so na splošno manj zahtevne od mladičev. Kot vsaka žival, seveda potrebujejo kvalitetno preživet čas v obliki pozornosti in fizične aktivnosti, razlika je le v intenzivnosti. Starejše mačke bodo namesto večurne igre in norenja po stanovanju veliko raje izbrale umirjeno poležavanje na kavču, medtem, ko vi berete knjigo ali gledate TV.

Odrasle živali po večini že vedo, kako v harmoniji živeti z ljudmi, potrebujejo manj nadzora in stalne oskrbe, kar je idealno za ljudi s službenimi in ostalimi obveznosti.

Večina odraslih mačk je že navajena na sobno čistočo in na uporabljanje mačjega wc, medtem ko se mladiči komaj privajajo.

Večina starejših mačk je v preteklosti imela dom, ki ga je iz nekega razloga izgubila. To nikakor ne pomeni, da ima mačka vedenjske težave ali da je z njo sploh karkoli narobe. Najpogosteje je »problem« v tem, da mačka preprosto odraste.

Najnovejše objave

Kategorije

2018-08-13T20:37:25+00:00